Heldagsworkshop: For menneskerettigheter – mot hatprat! 18. november

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/c/9/stopphatprat.no/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 293
Kaja Hilleren ble truet med voldtekt og drap etter å ha skrevet innlegg i avisen, hun er bare en av mange som møter hatprat i hverdagen. Hatprat skjer i skolen, i sosiale media, i nettdebatten og kan ramme alle. Samtidig er skeive, flyktninger og innvandrere, kvinner, jøder, samer og funksjonshemmede særlig utsatte. Det vil vi gjøre noe med!

Derfor arrangerer vi “For menneskerettigheter – mot hatprat!” for ungdom den 18. november kl 12-18 på Scandic Ambassadeur, rett ved togstasjonen. Kaja som er blitt Stopp hatprat-ambassadør kommer og vi inviterer spennende og kunnskapsrike innledere. Videre vil trene på skills for å svare gjennom kreativ tekstbruk, lage posters, bruke foto og svare i nettdebatten med erfarne og dyktige workshopledere. Vi serverer digg lunsj på arrangementet.

Del gjerne Facebook-arrangementet: https://www.facebook.com/events/1727070864267913/

Innledninger ved leder av Røde kors ungdom Mawra Mahmood, skuespiller og samfunnsdebattant Jørgen Foss og Stopp hatprat-ambassadør og samfunnsdebattant Kaja Hilleren. Workshoper ved Loco Mosquito (plakatworkshop), Marie Eikland (workshop i å svare hatprat i nettdebatter), Nina Terese Håland (drama og kreativ skriving av tekster), med flere!

Stopp hatprat har aksjonsdag fram mot 10. desember som er menneskerettighetsdagen og vi skal svare hatprat gjennom menneskerettigheter. Rettigheter vi alle har og gjerne nyter godt av hver dag, men som vi ofte ikke tenker over før vi opplever at de blir tråkket på. Det finner ikke vi oss i, og vi er klare for å si ifra!

Arrangementet er åpent for ungdom fra hele landet og vi dekker rimeligste reisevei så langt budsjettet rekker (du må vente på bekreftelse før du bestiller). Hvis du har spørsmål, spør oss på eirik@stopphatprat.no.

Vi har begrenset med plasser, plassene går til de første som melder seg på. Du får bekreftelse på din påmelding.

Meld deg på her snarest: https://goo.gl/forms/dHfb2MMkOH8XzloC3

Tiltaket er støttet av Mangfold og Inkludering, en tilskuddsordning fra LNU, den norske UNESCO komisjonen og Barne- og likestillingsdepartementet.

Stopp hatprat sitt bilde.

***

 

Foreløpig program

11:30 Ankomst og registrering

12:00 Åpning og innledninger ved Kaja Hilleren, Mawra Mahmood, Jørgen Foss, og Stopp hatprat

13:00 Buffeet-lunsj på hotellet

14:00 Workshoper på ulike temaer som avsluttes med felles oppsummering/visning

18:00 Avreise

Alle deltakere får digg hotell-lunsj og det blir snacks og kaffe i pausene.

 

Innledere

  • Jørgen Foss (skuespiller og samfunnsdebattant)
  • Kaja Hilleren (samfunnsdebattant og Stopp hatprat-ambassadør)
  • Mawra Mahmood (leder av Røde kors ungdom)

 

Workshoper

  • Mot Uten Grenser (menneskerettighetsforbilder og drama)
  • Foto (bilder forandrer verden)
  • Svare i kommentarfeltet (praktiske råd og erfaringer)
  • Plakatworkshop (silketrykk)

 

 

INNLEDERE

 

Mawra Mahmood (leder av Røde kors ungdom)

– Idealsamfunnet er eit samfunn der hat og urettferd er så nedtrykt at det vert sett på som forhistorisk, sier Mawra Mahmood, leder av Røde kors ungdom. Hvilke menneskerettighetsutfordringer ser vi i Norge i dag når det kommer til hatprat? Røde Kors Ungdom er til stede for å bedre livene til unge mennesker gjennom frivillig arbeid. De er talsperson for unge i sårbare livssituasjoner og arbeider for økt forståelse, medmenneskelighet og toleranse i samfunnet.

Artikkel, møte Røde kors ungdoms nye leder: https://framtida.no/2016/11/09/ho-er-den-nye-leiaren-i-rode-kors-ungdom

 

Jørgen Foss (skuespiller og samfunnsdebattant)

Jørgen Foss fikk så mye hets at han trakk seg som leder av overvektiges landsforbund. Han konfronterte hatet i TV2-serien netthaterne og maner til felles kamp mot hatet! Skuespiller og samfunnsdebattanten er kjent for å underholde og kombinerer alvor og humor. Som kontorleder av Norges Handikapforbund Oslo kjemper han for likeverd og bedre rettigheter hver dag.

http://www.tv2.no/a/7518781/

 

Kaja Hilleren (samfunnsdebattant og Stopp hatprat-ambassadør)

Kaja Hilleren (17) har kjent på hva det kan koste å delta i debatten. For å si hva hun mener har hun blitt utsatt for grov hets og trusler om voldtekt, gjerne fra eldre menn som mener hun “må settes på plass”. Samfunnsdebattanten Kaja er også ambassadør for Stopp hatprat og deler med oss av sine erfaringer.

Nylig kronikk av Kaja: https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/P6yx6/Bare-vent-til-du-blir-voldtatt_-dette-ludderet_-dumme-lille-pike–Kaja-Elise-Meloy-Yngsdal-Hilleren

 

 

WORKSHOPER

 

Svare i nettdebatten

Det kan føles håpløst å delta i nettdebatten når man blir møtt av personangrep, konspirasjonsteorier og rett fram hat. Marie Eikland må kunne kalles veteran og har lært, på godt og vondt, av å ta debatten. Hun lar ikke nettrollene vinne, men jobber for en konstruktiv debatt der alle kan delta. Du kan lære av hennes råd og selv gå inn å svare hatprat i nettdebatten på workshopen.

Marie Eikland har bakgrunn fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom som har laget blant annet Myteknuserne: www.fordommer.no. Hun er lærer og opptatt av aktivisme, demokratisk beredskap og å stå opp mot hatprat.

Artikkel – slik møter du nedsettende ytringer på nett:  https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/2017/03/14/195285372/slik-moter-du-nedsettande-ytringar-pa-nett

 

Slampoesi

Hvordan kan du bruke din stemme for å svare hatprat? Slam poesi eller spoken Word er skrevet for å bringe ord til et levende publikum. Det bryter med den stereotype poesien som er fjern og utilgjengelig. Poesien er ikke bare en kunstform for hvite, middelaldrende menn som stort sett er avdøde, men en levende, pustende kraft som har mye å si om den virkeligheten vi lever i i dag.

Evely Rasmussen Osazuwa er verdensmester i slampoesi, men allikevel jordnær og vant med å jobbe med ungdom så du kan bare komme som du er. Hennes karriere begynte med å skrive dikt i skolen. Som skuespiller og slampoet har hun jobbet frilans med teater, TV og spoken word. Evelyn er utdannet fra Nordic Black Theater og underviser i skriving og tekstformidling for ungdom.

På workshopen vil du jobbe med å finne slampoeten i deg og lære hvordan du kan lage spoken word. Du må ikke framføre det du lager, men det er kult om du gjør.

Hun er fersk verdensmester i slampoesi, som er en blanding av rap, vanlig dikt og stand-up. Verdensmesterskapet ble arrangert i Paris, og nå står hun på scenen på Cafeteatret på Grønland.Se hele saken om Evelyn Rasmussen Osazuwa her:https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestlandssendingen#t=8m37s

Opslået af NRK Østlandssendingen på 9. juni 2017

 

Hvordan skrive debattinnlegg

Hvordan kan du svare hatprat i samfunnsdebatten? På workshopen i hvordan skrive debattinnlegg får praktisk erfaring i hvordan få fram dine argumenter, svare med fakta og ikke minst finne motivasjon til å svare! Workshopen holdes av Mahira Karim som er aktiv i samfunnsdebatten. Hun er bekymret for mer hatprat i samfunnet og tar til ordet for en opplyst og faktabasert debatt.

Mahirar fast spaltist i Drammens tidene og student fra lier. Hun har medie- og kommunikasjonsfag fra Åssiden videregående skole og er nettopp kommet hjem fra Nicaragua i forbindelse med andre semester av utviklingsstudiene hun tar. Mahira er over middels samfunnsengasjert, glad i å reise og fotografere.

https://www.dt.no/meninger/politikk-og-samfunn/innvandring/vi-trenger-en-mer-faktaorientert-debatt/o/5-57-736687

 

Mot Uten Grenser

Hva kan vi lære av menneskerettighetsforbilder og hvordan kan vi selv være forbilder og tørre stå opp for andre? Mot Uten Grenser (opprinnelig Speak truth to Power (STTP) verdensomspennende program som bruker drama for å gjøre det lettere å ta modige valg i møte med urettferdighet og bli en menneskerettighetsforsvarer.

På workshopen får du kunnskap om menneskerettigheter og de kamper som foregår over hele verden. Du møter forbilder og bygger mot til å stå opp for dine egne meninger og verdier. Du får bedre forståelse for menneskerettigheter og mulighet til å stå opp for det du tror på, og bruke din stemme mot urettferdighet.  På workshopene arbeides det med tekster fra menneskerettighetsforkjempere fra hele verden (bl.a. Faten Al-Hussaini fra Norge). Dere velger selv tekst og jobber sammen fram til egne tanker om temaene i tekstene.

Hege Østmo Sæter Olsnes og Nina Terese Håland er begge utdannet dramapedagoger fra Høgskolen i Oslo og Akershus med bred erfaring som dramalærer og instruktør. Nina har vært med på å starte StorySLAM Oslo, en live fortellerkonkurranse som arrangeres i Oslo, og har fra dette god kunnskap og erfaring i personlig historiefortelling. Hege jobber frilans og har også arbeidet utøvende som scenekunstner

Les mer på http://teaterungdom.blogg.no/1505229896_fem_kjappe_om_mot_uten_grenser.html

 

Foto

Hvordan kan bilder forandre samfunnet? Bilder sier mer enn tusen ord og har makt til å påvirke hvordan vi tenker og forstår verden. I denne workshopen får du diskutere og bruke kamera til å uttrykke deg kreativt og sette fokus på hatprat i ditt liv og verden rundt deg. Du trenger ikke noe annet enn et mobilkamera, og hvis du har et fancy kamera som du ønsker bruke så ta med det og.

Peter Nicolacopoulus er fra Australia og har reist hele verden rundt, fra Amazonas jungel, til Indias ørken for å skildre ulike menneskers liv med kameraet sitt. Han har jobbet som reklamefotograf og har god kjennskap til hvordan kameraet kan brukes for å få fram ditt budskap.

Se noen av bildene hans her: https://fearlessphotography.deviantart.com/gallery/