Gratulerer med dagen! Tips til deg som vil svare sexistisk hatprat.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/c/9/stopphatprat.no/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 293

 

Sexistisk hets kjennetegnes ved at det gjerne ikke brukes saklige argumenter, men at den som blir utsatt blir forsøkt nedverdiget og angrepet på grunn av sitt kjønn. Kommentarene retter seg mot kroppen og personen blir forsøkt gjort liten og til et objekt, som igjen gjør det lettere å hetse den som blir utsatt. Vi ønsker å markere kvinnedagen 8. mars ved å snakke litt om hvordan en kan svare.

Personer som utfordrer utdaterte kjønnsroller ved å for eksempel være kvinne som delta i den offentlige debatten eller si mannsdominerende holdninger imot blir lett utsatt. Kort sagt, avsenderen ønsker enten a) å gjøre seg større og mektigere for å dominere mottakeren eller b) ødelegge dagen for mottakeren.

Sexistisk hets kan være alt fra nedlatende kommentarer «du er så naiv lille deg» til grovere kommentarer som «hvis du virkelig ikke vil bli voldtatt må du innse realitetene og ta ansvar for å passe deg, for menn er ikke i stand til det samme.». Det er lett å bli satt ut for det har gjerne ingenting med saken å gjøre.

Så hva svarer du? Ta kommentaren om voldtekt. Her kunne man f.eks. ha svart:

Det er utrolig lite respektfullt å skulle uttale seg på vegne halvparten av verdens befolkning og en fornærmelse mot alle menn å si at de bare ikke kan styre seg fra naturens side. Selvfølgelig kan menn, som kvinner, styre seg selv. Å bruke kjønn som et argument for å legitimere vold skader bildet av menn i samfunnet og det taper alle kjønn på.

Do

  • Vær saklig og rolig
  • Når du har gjort poenget ditt, la det ligge, ingen “vinner” ved å debattere i timesvis og ingen orker lese det.

Don’t

  • Bruk personangrep eller prøv å nedverdige eller latterliggjøre tilbake
  • Ikke vær partipolitisk

 

Sexisme unnskyldes ofte med at det bare er tull og «jazzing» med gutta, men hvis du mener det er humor å si at noen fortjener å bli voldtatt som straff, slik som ble gjort i «mannegruppa ottar» så ligger det noen stygge og ugreie holdninger i bunn som må tas tak i.

Ofte blir kvinner gjort til objekt når hun står alene, mens hvis hun er i en relasjon til en mann (kone, datter eller søster) DA er det plutselig ikke greit å snakke henne den. Når man svarer denne type hets er det viktig å tydeliggjøre at kvinner er ikke objekter, men har en verdi i seg selv uavhengig av mannsrelasjon.

Alle har en eller annen relasjon med en kvinne, enten det er en kollega, venninne, søster, kone eller mor. Ved å utsette kvinner for sexisme senker man også terskelen for at noen man kjenner kan bli utsatt. Vi har alle et ansvar for å gå foran og vise andre den respekten vi selv ønsker at vi og andre vi kjenner skal møtes med, og det er ikke greit å nedverdige kvinner på grunn av deres kjønn.

Du kan også merke hatprat på nett ved å svare med dette bildet (klikk for å lese mer):

Selvfølgelig, dette er ikke fulle løsningen på hvordan svare sexisme, men forhåpentligvis har det vært med å senke terskelen slik at du tar til motmæle og lager ditt eget svar neste gang du ser sexistisk hatprat på nett.