Møt Stopp hatprat-ambassadørene

I 2018 startet vi Stopp hatprat-akademiet, og for andre året har vi ambassadører mot hatprat. Dette er tolv ungdommer fra hele Norge som vil være forbilder og lære andre ungdommer om hatprat. Over semesteret skal ambassadørene ha skolebesøk, dialogmøter, stands og debatter. De lærer også hvordan man møter og bekjemper hatprat og diskriminering i all dets former.

Kanskje du har et oppdrag til oss? Ta kontakt ved å sende en mail til ambassadorene@stopphatprat.no eller send oss en melding på Facebook-siden.

  

Abdirizaq

Fra: Askim, Østfold

Alder: 16 år gammel

Om Abdi: Jeg heter Abdi, bor i liten by som heter Askim, og er en 16 år gammel gutt som går på siste året sitt på Askim ungdom skole. Jeg er en sosial og politisk engasjert gutt som brenner for at alle skal ha det like bra og at ingen skal oppleve noe form for hat uansett hvor i verden de måtte befinne seg. Som Nilson Mandela sa: ingen mennesker er født til å hate, og det er der mitt syn på hatprat kommer inn. Jeg ville jobbe mest med den som hater, for hvis vi tenker oss godt om så er det den som hater som lider mest. Tvert imot at jeg ikke vill kjempe for den som blir hatet på men jeg en person som liker å tenke utenfor boksen og se saker fra flere perspektiver.


Amanda

Fra: Holmlia, Oslo

Alder: 16 år gammel

Om Amanda: Grunnen til at jeg ble ambassadør er fordi jeg mener at alle i samfunnet har et ansvar for å holde debatten åpen, folk skal kunne ytre seg fritt uten å være redd for sitt eget liv. Jeg mener at alle i samfunnet har et ansvar for å opprettholde vårt felles demokrati, og ytringsfriheten er en viktig del av det. Jeg bor i et område som de siste årene har fått mye negativ oppmerksomhet i media. Jeg har sett hva slags konsekvenser hatprat på nett og en manglende fremstilling i media kan ha. Ikke bare gjør det noe med hvordan vi ser på oss selv, men det oppfordrer også til enda flere fordommer og enda mer hat. Dette har igjen ringvirkninger på inkludering og integrering. Det handler ikke bare om at de nye som kommer til Norge må jobbe for å bli integrert, men også at vi som allerede bor her må integrere dem, hjelpe dem, inkludere dem.


Andrea

Fra: Hammerfest, Finnmark

Alder: 15 år gammel

Om Andrea: Stopp hatprat betyr mye for meg, fordi jeg mener at det er ingen som fortjener å bli hatet på å vi alle er alt for dårlig å ta tak i et så stort samfunnsproblem. Jeg kjenner flere som har blitt hatet på bare på grunnlag av utseende, legning eller kanskje etnisk opprinnelse. Jeg ville bli ambassadør for å forhåpentligvis vis lære meg ulike metoder for å bekjempe hatprat, å hvordan jeg kan oppføre mæ blant annet på nett mot folk som driver hatprat. Noen av vennene mine har opplevd hatprat, hvor de har blitt ropt etter på gaten å slikt.


Brede

Fra: Skien, Telemark

Alder: 18 år gammel

Om Brede: Jeg ville bli ambassadør fordi noe av det jeg hater mest i verden er når folk har det vondt pga ord, fordi ord er noe av det sterkeste mennesker har, å mange bruker det kun for sin egen glede. derfor ville jeg bli ambassadør så jeg kan hjelpe så mange så mulig med å få et bedre liv. Det jeg ser mest fram til med å være ambassadør er å få hjulpet folk som sliter, det å se at noen sliter er en dårlig følelse, men når man ser på noen som er glad fordi de har fått hjelp og kommet seg gjennom noe tøft er den beste følelsen i verden.


Danial

Fra: Kolbotn, Akershus

Alder: 20 år gammel

Om Danial: Jeg studerer Religion & samfunn ved Universitetet i Oslo, i tillegg tar jeg en etterutdanning ved navn Dialogpilot-studiet. Jeg er en praktiserende muslim og en samfunnsengasjert person, noe jeg merker henger tett sammen i dagens samfunnsdebatt. Hets er noe jeg selv og en del av mine nære har opplevd, og jeg vil vite mer om hvordan jeg kan takle slike situasjoner selv og samtidig hvordan å være til hjelp for de som har opplevd det. I tillegg opplever jeg bearbeiding av hets og hatprat som en etisk, men også en religiøs plikt jeg har ovenfor samfunnet. Det jeg ser mest fram til ved å være ambassadør ligger i lærdommen jeg vil få ut av det. Både det å lære om hvordan å bearbeide hatprat og det å møte nye folk, føler jeg er noe jeg vil ha stor nytte av. Blir gøy å møte alle sammen under første oppsamlingen!


Hajrah

Fra: Oslo

Alder: 20 år gammel

Om Hajrah: Jeg ville bli hatprat ambassadør av mange grunner. Det viktigste er at jeg ser at hatprat er et økende problem i Norge, og at det er med på å begrense ytringsfriheten til flere. Jeg ønsker å bidra med mitt for å kunne være med på å redusere omfanget av hatprat. Som en muslimsk mørk jente, har jeg fått kjent ordentlig på kroppen hva hatprat kan gjøre med en når du stikker hodet fram i offentligheten. Med mitt bidrag i kampen for å fjerne hatprat, håper jeg at flere tør å ta ordet i offentligheten om saker som står nær hjertet deres, uten å være redd for nettrollene!


Helene

Fra: Oslo

Alder: 16 år gammel

Om Helene: Når jeg forteller noen at jeg er jøde, er som oftest reaksjonen deres: oj, du ser ikke ut som en jøde! Hvordan skal liksom en jøde se ut? Hvor er det folk får disse stereotypene fra? Jeg vil at folk skal slutte å lage stereotyper som ikke engang finnes, ikke alle jøder har store nese. Jeg vil bli ambassadør og bekjempe Hatprat fordi neste gang jeg forteller noen at jeg er jøde, så skal ikke de møte meg med fordommer eller fortelle meg hva jeg er eller ikke er!


Ismail

Fra: Lillestrøm

Alder: 22 år gammel

Om Ismail: Jeg er en politisk engasjert ung, muslim, litt nordlending(snakker ikke nordnorsk men har bodd i Lofoten siden jeg var 16 år) og somalier. Det er litt av denne kombinasjonen som gjør at jeg opplever hatprat både på nett og i sosiale sammenhenger. dels på grunn av min konfronterende og skarpe debattstil, noe som fører ofte til at jeg havner i diskusjoner der hatprat forekommer. Jeg studerer årsstudium i statsvitenskap ved universitetet i Oslo og har også tidligere drevet med ungdomspolitikk. Nå jobber jeg som vikarlærer på en voksenopplæringsskole i Lillestrøm og er også aktiv i PRESS- Redd Barnas ungdomsorganisasjon. I tillegg holder jeg og en venninne på med etablering av en ungdomsorganisasjon for asylsøkende barn i Norge. Ikke minst er jeg en stor tilhenger av Manchester united.

Jeg ville bli ambassadør fordi jeg vil påvirke og bidra til ett bedre samfunn. Hatprat går utover svake grupper som ikke har muligheter/forutsetninger til å selv ta kampen i egne hender. Derfor føler jeg at jeg må stille opp for dem og ta kampen på vegne av alle som ikke selv kan ta motmæle.


Joachim

Fra: Flisa

Alder: 15 år gammel

Om Joachim: Tekst kommer!


Johanne

Fra: Kirkenes

Alder: 16 år gammel

Om Johanne: Hei æ heter Johanne og kommer fra Kirkenes i nord. Æ e en 16-åring som er ambassadør for stopp hatprat. Hatprat er et stort problem og det kan såre så utrolig mange. Æ syns det e viktig at vi setter et lys på problemet rundt hatprat sånn at folk skjønner at man kan havne i fengsel og hvor sårende det er.


Marte

Fra: Larvik, Vestfold

Alder: 19 år gammel

Om Marte: Jeg ville bli ambassadør for å utgjøre en forskjell i samfunnet både på ekte og over nett. Ønsket mitt er å gjøre internettet til et trygt sted hvor folk kan si sin mening uten å bli redd. Hatpratet som foregår over nettet gjør at folk velger å melde seg ut av samfunnsdebatten så de ikke tør å uttrykke seg. Ingen fortjener hatprat, og derfor vil jeg være en del av å stoppe dette så folk skal tørre å ytre seg på en saklig måte og å bli hørt. Hatprat er et samfunnsproblem som spesielt går ut over minoriteter, som igjen går ut over demokratiet. Jeg er veldig engasjert i menneskerettigheter og politiske temaer.


Sigrid

Fra: Skreia, Oppland

Alder: 17 år gammel

Om Sigrid: Det er mange grunner til hvorfor jeg ville bli ambassadør, men det viktigste er nok at jeg tror hatprat er et problem som bare vil skade flere og flere aspekter av samfunnet imens det vokser. Per dags dato plager det kanskje mest de individene det gjelder, men etterhvert vil det bli både et demokratisk problem og et rettslig problem. Jeg tror «stopp hatprat» bevegelsen er en flott mulighet til å være med på å jobbe mot hatprat og jeg gleder meg masse til det neste året!

 

 

 

Ambassadørene 2017

Disse ambassadørene fra 2017 er fortsatt med som seniorambassadører.

Fatema Al-Musawi

Bosted: Stavanger.

Alder: 20 år gammel.

Om Fatema: Grunnen til at jeg ønsket å være Stopp Hatprat ambassadør er fordi mange unge stemmer som velger å uttale seg i samfunnsdebatten blir tiet av mennesker på nett som kommenterer uten hemninger og skremmer bort mange i fra å uttale seg. Det er viktig at man har et godt debattklima på nett og at man viser omhu når man skal argumentere for og mot en sak.
Jeg har selv opplevd mye motstand der flere har prøvd å tie meg, og stoppe meg fra å uttale meg i samfunnsdebatten. Spesielt etter innlegget mitt sommeren 2015 var det mange kommentarer som «håper gud tar livet ditt». Jeg har lært meg å ignorer å slike kommentarer, men det gjør fortsatt vondt og kan være spesielt skummelt for mange andre skribenter. Ellers så studerer jeg sosiologi i Stavanger for jeg finner læren om mennesker i sosiale grupper, utrolig spennende. Jeg har vært engasjert siden jeg var 13 år gammel, og jeg har tidligere vært aktiv i partipolitikken.

 

Kaja Yngsdal Hilleren

 

Fra: Hokksund

Alder: 17 år gammel

Om Kaja: Jeg ville bli ambassadør fordi jeg vil påvirke og bidra til ett bedre samfunn. Stop hatprat for meg betyr å stoppe all form for hatprat enten det er rasisme, diskriminering og mobbing. Alt det hører ikke hjemme i Norge eller noen andre steder i verden. Jeg har opplevd hatprat selv når jeg har ytret meg i media. Ellers så er jeg er veldig interessert i menneskerettigheter og jeg hater urettferdighet! Også har jeg en kjempeflott kjæreste.

Mohammed Al-Mashhadani 

Fra: Irak

Alder: 20 år gammel

Om Mohammed: Jeg vil bli med å stoppe hatprat for å bidra til et tryggere internett hvor alle kan si sin mening uten å være redd. Å bli en ambassadør er en fantastisk mulighet å kunne bruke stemmen min til å bidra med å skape en forskjell i dagens samfunn. Ingen skal være måtte oppleve hatprat – uavhengig av hvilken religion, seksualitet, etnisitet eller bakgrunn de har. Jeg har vært på flukt i 10 år. Jeg har opplevd veldig mye vanskelig blant annet 2 kriger. Jeg har lært meg norsk i løpet av 3 måneder på egenhånd og deretter begynte jeg å engasjere meg i lokalsamfunnet for å opplyse om krig, flukt og flyktningers situasjon. Jeg gjorde dette også for å motivere andre asylsøkere/flyktninger til å engasjere seg. Som flyktninger på mottak så opplever vi ofte en del hatprat og de som takler det dårlig ender opp med å bli deprimerte og enkelte tar selvmord. Dette vil jeg endre på.